Deel 5 - Geschiedenis van kalfort

Aspergeteelt in Kalfort

Henri Meersmans en aspergestekers

Vlas is lang de teelt bij uitstek. Op het einde van de negentiende eeuw gaat het minder goed op de vlasmarkt. De asperge verdringt het vlas en wordt dé succesgroente van Kalfort.

De landelijke gilde van Hingene-Wintam-Eikevliet leert ons meer over de aspergeteelt.

De eerste asperges worden hier geteeld op Coolhem door rentmeester Henri Meersmans, die van Heist-op-den-Berg aspergezaad meebrengt.

“Kalfortenaren… hier heb ik iets waar ze al jaren over spreken! ‘k Kwam van Aarschot waar ik had gewerkt aan de baan. En ik vond er zaad van een groente die ze hier nog nooit hadden gezien. Lange witte asperges, heel bijzonder! Dat wilde ik op ‘t kasteel eens uittesten! En ‘t echtpaar Van De Wiele van Coolhem was onmiddellijk enthousiast. Naar het voorbeeld van zijn oom en naamgenoot Tist Parijs zocht Bapist Vertongen zijn geluk in de Franse hoofdstad. Telkens hij van Kalfort terug naar Parijs trok, nam hij bussels asperges mee. Enkele restaurants zaten daar op de delicatesse te wachten en zetten op hun menu “Asperges de Calfort”. Des asperges de Calfort pour les connaisseurs Parisiens!!

VOLGENDE GROEP

OVERZICHT

VORIGE GROEP