Deel 5 - Geschiedenis van kalfort

1850 - Kerk en begankenis

Stichting van de parochie

In 1815 eindigt met de slag bij Waterloo de Franse bezetting en wordt Vlaanderen onderdeel van het koninkrijk der Nederlanden. Niet voor lang echter. In 1830 wordt België onafhankelijk. In de loop van de negentiende eeuw wint de begankenis in Kalfort opnieuw aan belang. Het kerkelijk leven in Kalfort wordt bepaald door de jaarlijkse bedevaart naar Onze-Lieve-Vrouw. De jaren rond de eeuwwisseling vormen een hoogtepunt, vooral omdat Kalfort sinds 1857 een zelfstandige parochie is geworden. Verscheidene godvruchtige congregaties en broederschappen worden opgericht. Een nieuwe kerk wordt gebouwd. En de bedevaarders stromen toe...

Nadat in 1856 een nieuwe kerk is gebouwd, naar de plannen van architect Jozef Schadde, pleiten de inwoners van Kalfort voor de stichting van een afzonderlijke parochie. Ze worden gesteund door kardinaal Sterckx en gouverneur Teichmann. Het gemeentebestuur van Puurs kant zich echter tegen deze plannen. Dit kan niet verhinderen dat in 1857 Kalfort een zelfstandige parochie wordt.

In 1878 wordt de nieuwe kerk ingewijd door Mgr. Anthonis, hulpbisschop van Mechelen.

Architect: Dit was hier geen gemakkelijke opdracht: te weinig geld, constructieproblemen, last met de aannemer. Maar eind goed, al goed. Ik ben blij dat ondanks vele moeilijkheden de kerk van Kalfort eindelijk is afgewerkt. Ik, architect Jozef Schadde, ben blij dit werk tot een goed einde te hebben gebracht. Ik ben vereerd dat zijne eminentie kardinaal Sterckx en weledele gouverneur Teichmann mijn nieuwe kerk met een bezoek vereren.
Priester: Welkom eminentie en hooggeboren heer. Welkom in Kalfort. Zie onze nieuwe kerk, zie mijn nederige parochianen. Kalfort verdient een eigen parochie. Om hun parochiale plichten te vervullen, moeten de Kalfortenaren veel te ver stappen, zodat velen hun christelijke plichten verzuimen. Wij vragen ootmoedig de stichting van een afzonderlijke parochie.
Burgemeester: Maar eerwaarde, ik zie het nut niet van een parochie in Kalfort. Het dorp is hier veel te klein voor. Het zou Puurs alleen maar verdelen en het gemeentebestuur op zware kosten jagen. En Puurs heeft een prachtige kerk.
Kardinaal: Nu deze nieuwe prachtige kerk er staat, hebben de devote Kalfortenaren recht op een eigen parochie. Ik zegen de nieuwe parochie en al haar parochianen. In het jaar onzes Heren 1857 zal ik Kalfort verheffen tot parochie!
Gouverneur: Het dorp Kalfort zal een belangrijke stimulans krijgen door de stichting van de parochie. Puurs is te ver afgelegen. Ik keur dit voorstel goed.

VOLGENDE GROEP

OVERZICHT

VORIGE GROEP