Maria-ommegang Kalfort

Rond 1600 trokken de Kalfortenaren voor het eerst in processie door hun dorp met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, dat in de plaatselijke kapel werd vereerd en aangeroepen tegen oogziektes en heesheid.

Vierhonderd jaar later is de traditie nog altijd springlevend. In 1988 werd de processie volledig vernieuwd en omgevormd tot een stijlvolle Maria-ommegang, rijk en afwisselend van inhoud.

De Maria-ommegang vindt elk jaar plaats op de tweede zondag na 15 augustus. Vanaf de vrijdag ervoor tot de zondag erna komen nog steeds duizenden bedevaarders naar Kalfort om Onze-Lieve-Vrouw ten Traan te vereren.

DE MARIA-OMMEGANG 2022 HAD PLAATS OP ZONDAG 28 AUGUSTUS OM 11U.

 

Nieuw scenario

Er werd een nieuw scenario geschreven voor de ommegang. Naast de traditionele elementen zoals de troon van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan en de eucharistie, bestond de ommegang ook uit drie andere delen.
Het eerste zette de schijnwerpers op Kalfort als dorp. Met een delegatie van alle verenigingen toonden we dat de Kalfortse gemeenschap leeft. Kalfort eerde vervolgens de overledenen van het voorbije jaar door ze in herinnering te brengen. Ten slotte kwam feestend Kalfort aan bod.

In een tweede deel stond ‘Zorg’ centraal. Er was een historische terugblik op de zorgverlening in Kalfort met focus op het oude gasthuis, gekoppeld aan een actuele blik.

Het laatste deel bracht een hedendaagse kijk op Maria. Met muziek, dans, zang en bloemrijke versierde wagens werden vijf taferelen uitgebeeld. De thema’s ‘hoop’, ‘ontmoeten’, ‘nieuw leven’, ‘inzet voor de mensen’ en ‘zorg voor onze planeet’ werden gekoppeld aan het levensverhaal van Maria.
De ommegang werd gerealiseerd met zes choreografische groepen, twee zangkoren, drie muziekgroepen en honderden figuranten. Zij stonden garant voor een boeiend, wervelend en enthousiast kijkstuk. In de dorpshuistuin brachten de dansgroepen na de ommegang een korte maar beklijvende apotheose.

Calfort anno 1910

In de namiddag werd de dorpshuistuin van 13.30u tot 19u omgetoverd tot een dorpsplein tijdens een volkskermis rond 1910. Iedereen kon er komen zingen en dansen. Ook voor kinderen was animatie voorzien. En het lokale Circus Libot was van de partij met een komisch optreden! Dit alles met een hapje eten en een goeie kermispint. Lees hier de Kalfortse editie van het Nieuwsblad van het kanton Puers van 1910!

Lees meer

Kalfort

Meer over Kalfort

Wil je meer weten over het dorp Kalfort, waar de ommegang zich afspeelt. Bekijk dan de website.

Fotogallerij

Fotogalerij

Bekijk foto's van de laatste edities van de ommegang.

Contuct Us

Contacteer ons

Wil je meer weten over de ommegang? Wil je graag meestappen in de volgende editie? Wil je de ommegang financieel steunen? Neem dan contact met ons op!