Maria-ommegang Kalfort

Rond 1600 trokken de Kalfortenaren voor het eerst in processie door hun dorp met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, dat in de plaatselijke kapel werd vereerd en aangeroepen tegen oogziektes en heesheid.

Vierhonderd jaar later is de traditie nog altijd springlevend. In 1988 werd de processie volledig vernieuwd en omgevormd tot een stijlvolle Maria-ommegang, rijk en afwisselend van inhoud.

De Maria-ommegang vindt elk jaar plaats op de tweede zondag na 15 augustus. Vanaf de vrijdag ervoor tot de zondag erna komen nog steeds duizenden bedevaarders naar Kalfort om Onze-Lieve-Vrouw ten Traan te vereren.

DE MARIA-OMMEGANG 2023 VINDT PLAATS OP ZONDAG 27 AUGUSTUS OM 11U.

 

Scenario

Naast de traditionele elementen zoals de troon van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan en de eucharistie, bestaat de ommegang nog uit drie andere delen.

Het eerste zet de schijnwerpers op Kalfort als dorp. Met een delegatie van alle verenigingen tonen we dat de Kalfortse gemeenschap leeft. Kalfort eert vervolgens de overledenen van het voorbije jaar door ze in herinnering te brengen. “Kalfort zorgt” geeft uiting aan onze wens een inclusieve gemeenschap te zijn, waar iedereen de nodige warmte en zorg ervaart. Ten slotte komt feestend Kalfort aan bod.

In een tweede deel staat ‘Onderwijs’ centraal. Het historische gedeelte is opgebouwd rond de figuur van hoofdonderwijzer August Huygens, die rond de eeuwwisseling de Kalfortse school bestuurde en een belangrijke rol speelde in het sociaal-culturele leven. Daarnaast komt ook het huidige onderwijs in Kalfort aan bod.

Het laatste deel brengt een hedendaagse kijk op Maria. Met muziek, dans, zang en met bloemen versierde wagens worden vijf taferelen uitgebeeld. De thema’s ‘hoop’, ‘ontmoeten’, ‘nieuw leven’, ‘inzet voor de mensen’ en ‘zorg voor onze planeet’ worden gekoppeld aan het levensverhaal van Maria.
De ommegang wordt gerealiseerd met zes choreografische groepen, twee zangkoren, twee muziekgroepen en honderden figuranten. Zij staan garant voor een boeiend, wervelend en enthousiast kijkstuk. In de dorpshuistuin brengen de dansgroepen na de ommegang een korte maar beklijvende apotheose.

 

Calfort anno 1920

In de namiddag wordt de dorpshuistuin van 13.30u tot 19u omgetoverd tot een dorpsplein tijdens een volkskermis rond 1920. Iedereen kon er komen zingen en dansen. Ook voor kinderen was animatie voorzien. En het lokale Circus Libot is van de partij met een komisch optreden! Dit alles met een hapje eten en een goeie kermispint. Lees hier de Kalfortse editie van het Nieuwsblad van het kanton Puers van 1920!

Lees meer

Kalfort

Meer over Kalfort

Wil je meer weten over het dorp Kalfort, waar de ommegang zich afspeelt. Bekijk dan de website.

Fotogallerij

Fotogalerij

Bekijk foto's van de laatste edities van de ommegang.

Contuct Us

Contacteer ons

Wil je meer weten over de ommegang? Wil je graag meestappen in de volgende editie? Wil je de ommegang financieel steunen? Neem dan contact met ons op!