Etymologie van Kalfort

Kallevoorde

De naam van het gehucht Kalfort komt op verschillende schrijfwijzen voor op oude kaarten, akten en ambtelijke stukken. Men schreef
Calford
Kalsvoert
Calfoerde
Calffoort
Kalfort
Calfvoort
Calenvort (1220, 1231)
Calevort (1359)
Calfordia
enz. .

Etymologisch kan "Kalfort" worden ontleed in "Kal" en "Fort". "Kal" komt van kale of kalle. Kalle is een diets woord en betekent waterleiding of beek. "Fort" komt van voorde, een doorwaadbare plaats of een rijweg door een beek. Kalfort betekent dan de plaats waar men door de beek ging .

Een andere verklaring is dat het gaat om een voorde (een doorwaadbare plaats) die versterkt was met "kallen" . Er werden nog andere fantasierijke, maar zeker onjuiste verklaringen gegeven. Zo werd "Kalfvoert" ook verklaard als de plaats waar kalveren doorheen het water gingen. Dat de naam "Kalevoet" ontstond in de tijd dat er geen brug over de Molenbeek lag en de mensen met "kale" of blote voeten door de beek moesten waden, kan ook naar het rijk der fabelen worden verwezen.

De legende van de kalfskop

De stelling dat de naam Kalfort afkomstig zou zijn van "kalfskop" berust op een oude legende. Ter gelegenheid van Puurs kermis ging er zoals elders een processie uit. In de kerk van Puurs was er echter geen Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Omdat de Puursenaren geen processie wilden zonder Onze-Lieve-Vrouw, besloten ze de zusters van het gasthuis van Kalfort te vragen het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Kalfort te lenen. De nonnekes gaven hun toelating en de Puursenaars gingen fier als pauwen in hun processie. Na de processie begon de kermis en er werd veel bier gedronken, zodat ze vergaten het beeld opnieuw naar Kalfort te brengen. Enkele dagen later brak er een hevig onweer los. De nonnekes wisten niet waar kruipen van schrik en misten hun Onze-Lieve-Vrouwebeeld, waarvan ze de redding verwachten. De overste van het klooster deed een rondgang in de gebouwen, om te kijken of de bliksem en het water geen schade hadden veroorzaakt. Toen zij in de tuin kwam, bemerkte zij plots een kalfskop in de beek en boven op die kop troonde Onze-Lieve-Vrouw. Zij was alleen van Puurs naar Kalfort gekomen. Het spreekt vanzelf dat de heren van Puurs het beeldje nooit meer in leen kregen .

Ajuinen

De Kalfortenaren kregen in de 17de eeuw de bijnaam "ajuinen", dankzij de ajuinenmarkt die tijdens de begankenis negen dagen lang op het kerkplein werd gehouden. De daarop volgende zondagen werden er eveneens na de hoogmis ajuinen verhandeld